бг | en

Меню


Амауа Beach отваря врати на 17 юни. Ресторантът на комплекса ще ви очарова не само с изискана обстановка, но и с разнообразното и вкусно меню на шеф Тодор Кутиев
Тодор Кутиев е от Бургас. Завършил е техникум по обществено хранене, след което специализира и придобива степен на главен готвач.
Професионалното му развитие и израстване започва от 1993 г. в едни от най-вървежните ресторанти по Черноморието, а после е част от екипа в кухнята на една от нефтените рафинерии. Там се занимава главно с индустриален кетъринг и участва в обслужването на различни фирмени партита, наброяващи численост от 1200-1500 човека, официални откривания на търговски обекти, стадиони, заведения и др.
През годините има удоволствието да работи с колеги шеф-готвачи от различни държави. Споделя, че е „откраднал“ достатъчно от техните кулинарни тайни и умения, а тези,  които са му допаднали най-много, е усъвършенствал и превърнал в част от своите рецепти.
Неколкократно е участвал в  състезанието „Национална кулинарна купа“ към Българската асоциация на професионалните готвачи. Неговият отбор се представя с авторско меню и е отличен с медали.Шеф Кутиев препоръчва грилован патладжан табуле.
С какво ще изненадате клиентите на Amaya Restaurant?
Основното меню е доста интересно. Ще има много ястия приготвени на жар, мариновани с букет от подходящи аромати, стекове, рибни специалитети. Кулинарните предложения  включват смесица от различни видове кухни, комбинирани с азиатски подправки, пресни мариновани риби и оригинални специалитети. Ще заложим основно на традиоционните вкусови предпочитания на българина. Сред десертите ще присъстват домашно приготвени торти и кремове и всяка седмица ще бъдат различни.
Изненада извън основното меню е седмичното меню, което сме предвидили. Нещо, което не се предлага в другите ресторанти и ще ни отличава от тях. Всяка седмица в него ще предлагаме поредица от разнотипни ястия, но с един основен продукт. Например,  „Седмица на аспержите“, когато на пазара се предлагат свежи, пряснонабрани аспержи.
В приготвянето на блюдата ще се използват пресни хранителни продукти - месо, риба и ще се набляга на сезонните плодове и зеленчуци.
Ще имаме специално меню от ястия и десерти за децата, с комбинация от вкусни и изглеждащи по атрактивен начин за детското око блюда.

Традиционалист ли е българинът в кухнята, какви са неговите най-чести предпочитания?
Като цяло клиентите в България са малко по-консервативни и не обичат много да експериментират на масата. Затова идеята ми е кухнята да е свързана с българските кулинарни традиции, но ястията да са поднесени по различен, съвремен начин.  Следвам максимата „Храната трябва първо да е вкусна и след това красива“. В Amaya Beach ще се стараем да съчетаваме и двете и клиентите ще го оценят.
А каква е твоята „рецепта“ за професионалист в кухнята?
За да бъдеш главен готвач и стигнеш нивото на мениджър в кухнята на един такъв голям обект като Amaya beach, трябва да си креативен и да бъдеш специалист от поднасянето на разядките и предястията,  до  основните ястия и десерти. Опитът е важен. Чрез експериментиране се стига до точната рецепта и се получава нещо наистина вкусно. Необходимо е време, защото рядко това се случва от първия път.
От значение е и екипът ми в кухнята. Персоналът от сериозни и подготвени хора не е изчерпал напълно своя капацитет и ще се радвам към него да се присъединят и други подготвени кадри, с които да дадем максималното от себе си за получаване на качествен продукт.